Capra advocaten Is deze mail niet goed leesbaar? Klik dan hier
 
capra werkt in het publieke domein
 

Capra Concreet april 2018

In deze editie   De uitwerking van het regeerakkoord van Rutte III wordt zichtbaar in het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans. Jacobien Frederix-Gianotten beschrijft de voorgenomen veranderingen in onder meer het arbeidsrecht. Capra Advocaten organiseert op 19 juni het Zorgseminar ‘Intimidatie op de werkvloer vanuit arbeidsrechtelijk perspectief. In deze Capra Concreet leest u meer over dit seminar. Ook van belang voor de zorgsector is een uitspraak over het onbevoegd inzien van het Elektronisch Patiëntendossier. Een actueel onderwerp nu onlangs bleek dat veel medewerkers het EPD van ‘Barbie’ hebben bekeken. In de agenda vindt u een overzicht van onze kennisbijeenkomsten en cursussen van de Capra Academie.
 

Het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: gaat het arbeidsrecht wéér veranderen?

Jacobien Frederix-Gianotten In oktober 2017 is in het regeerakkoord aangekondigd dat het arbeidsrecht weer gaat veranderen. Inmiddels is hiervoor de eerste concrete stap gezet. Op 9 april 2018 is een conceptwetsvoorstel ter consultatie gepubliceerd.
Het wetsvoorstel 'Wet arbeidsmarkt in balans' bevat wijzigingen voor het arbeidsrecht maar beoogt ook andere regels aan te passen, zoals de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs en de Werkloosheidswet. De gedachte is dat de balans tussen vaste en flexibele arbeidsovereenkomsten kan worden verbeterd, als het voor werkgevers aantrekkelijker is om medewerkers in (vaste) dienst te nemen.
 
 

19 juni 2018: Zorgseminar ‘Intimidatie op de werkvloer vanuit arbeidsrechtelijk perspectief’

Als geluiden over intimidatie op de werkvloer de kop opsteken, is het van groot belang dat u als zorgorganisatie zorgvuldig en adequaat reageert op zo’n signaal. Wilt u weten hoe? Kom dan op dinsdagmiddag 19 juni 2018 naar Utrecht voor het Capra Advocaten zorgseminar ‘Intimidatie op de werkvloer vanuit arbeidsrechtelijk perspectief’.
 
 

Mag iedere ziekenhuismedewerker het patiëntendossier van Barbie inzien?

Maartje Rutten Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) blijkt een aantrekkende werking te hebben. De zeer recente discussie rondom het inzien van het patiëntendossier van een Nederlandse realityster toont dit nog maar eens aan.
Ook in een recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam stond de vraag centraal of een medewerker op staande voet ontslagen mocht worden na het inzien van een EPD. Het Hof oordeelde dat dit mocht.
 
 

De Capra Academie en Normalisering van het ambtenarenrecht

Op 1 januari 2020 treedt naar alle waarschijnlijkheid de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren in werking. Dat klinkt ver weg, maar is dichterbij dan u denkt. Met het cursusaanbod van de Capra Academie bereidt u zich goed voor op het arbeidsrecht voor ambtenaren. Tijdens de cursus Inleiding arbeidsrecht maakt u kennis met het civiele arbeidsrecht en de belangrijkste ins en outs. Na het volgen van de Leergang arbeidsrecht bent u volledig op de hoogte van het arbeidsrecht en kunt u de juridische kaders ook echt toepassen.
 
 

UMC’s uitgezonderd van de normalisering?

Jacobien Frederix-Gianotten Vanwege de voorgenomen invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) op 1 januari 2020 moeten veel wetten worden aangepast. De eerste wetsvoorstellen zijn ter consultatie voorgelegd.
Uit de voorstellen blijkt het voornemen om de tweedeling van arbeidsregimes in het onderwijs te beëindigen. Voorgesteld wordt om onderwijssectoren uit te sluiten van de Ambtenarenwet 2017. Dat heeft ook gevolgen voor medewerkers bij de UMC’s.
 
 

Cursus Normaliseren kun je leren in Groningen

Op woensdag 6 juni 2018 organiseert de Capra Academie de cursus Normaliseren kun je leren. Na het volgen van deze cursus bent u goed voorbereid op de veranderingen die komen na de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren per 1 januari 2020.
 
 

Zorgbestuurders niet groepsgewijs uitgezonderd voor WNT

Martijn Steuten In zijn uitspraak van 14 maart 2018 gaf de Raad van State antwoord op de vraag of zorgbestuurders groepsgewijs uitgesloten kunnen worden van de werking van de WNT. Hiermee sprak de Raad van State zich uit over een
WNT-kwestie die speelde tussen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, een aantal stichtingen en de minister van Medische Zorg en Sport.
 
 

Kennisbijeenkomst Actualiteiten arbeids- en ambtenarenrecht en AVG in Heerhugowaard

Op donderdag 31 mei 2018 vindt er weer een kennisbijeenkomst plaats in Heerhugowaard. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de laatste stand van zaken rondom de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. Daarnaast bespreken we met u de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming en enkele actuele rechterlijke uitspraken.
 
 

Gelden voor onderwijswerkgevers zwaardere eisen als het gaat om duidelijk, consequent en controleerbaar handelen?

Amke de Visser Een onderwijsinstelling wilde het dienstverband van een medewerker beëindigen. Aanleiding voor de beëindiging waren de resultaten uit een onderzoek naar de medewerker, nadat duidelijk werd dat deze had gelogen over een eerder incident.
De kantonrechter vond dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door een incident dat op zichzelf bezien niet ontslagwaardig is, aan te grijpen om hoe dan ook een beëindiging van het dienstverband met één van haar medewerkers te bewerkstelligen. Amke de Visser bespreekt de ontslagzaak.
 
 

Masterclass ‘Gezond in dienst, wat nu?’ bij Spark in Leiden

Op dinsdagmiddag 24 april 2018 organiseert Capra Advocaten in samenwerking met Spark een masterclass 'Gezond in dienst, wat nu?'. Spark is een platform voor maatschappelijk verantwoord ondernemen dat zich ten doel stelt vraag naar en aanbod van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt samen te brengen. Capra Advocaten is partner van Spark.
 
 

De taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts

Mark van de Laar Het belang van een goede bedrijfsgeneeskundige begeleiding is groot voor de werkgever én de werknemer. Hierover las u al vaker artikelen. De bedrijfsarts heeft in veel arbeidsrechtelijke kwesties een belangrijke rol.
Hij heeft met veel partijen te maken en kan worden geconfronteerd met diverse procedures. Mark van de Laar gaat in dit artikel in op deze en andere aspecten van de rol van de bedrijfsarts.
 
 
Capra Concreet wordt op de website geplaatst. Klik hier voor het archief.

Met vriendelijke groet,
Capra Advocaten
 
 

Volg Capra Advocaten

Linkedin Twitter
 

Nieuwsbrief zorg

Capra Zorg
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de sector zorg? Abonneer u dan op de nieuwsbrief van Capra Zorg.
 
 

Mevrouw I.M. Veerkamp wint Jo Maes Capra scriptieprijs 2017

Capra Zorg
Op 13 maart 2018 is de Jo Maes / Capra scriptieprijs 2017 uitgereikt aan mevrouw I.M. Veerkamp. De scriptie heeft als titel ‘De herplaatsing binnen het concern’ en geeft een kader voor het bepalen van de reikwijdte van de herplaatsingsplicht van de werkgever en de acceptatieplicht van de werknemer in concernverhoudingen. De prijs is uitgereikt door de jury, bestaande uit de heer mr. J.M.M.B. Maes, de heer prof. mr. F.A.M. Stroink en de heer mr. C.P.J. Goorden. Aan de scriptieprijs 2017 is een bedrag van € 1.000,-- verbonden. Het juryrapport vindt u op www.capra.nl
 

Nieuwsbrief onderwijs

Capra Zorg
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de sector onderwijs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief van Capra Onderwijs.
 
 
Agenda  

Binnenkort

24 april 2018: Masterclass Gezond in dienst, wat nu?
31 mei 2018: Kennisbijeenkomst in Heerhugowaard
6 juni 2018: Cursus Normaliseren kun je leren
14 juni 2018: Kennisbijeenkomst ‘Wendbaar werken’
19 juni 2018: Capra Advocaten zorgseminar
11 september 2018: Cursus Actualiteiten en verdieping WIA
20 september 2018: Cursus Inleiding ambtenarenrecht
11 oktober 2018: Start leergang Verdieping ambtenarenrecht (in totaal zes dagdelen)
 
 
 
 
 
 
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*