Capra advocaten Is deze mail niet goed leesbaar? Klik dan hier
 
capra werkt in het publieke domein
 

Capra Concreet december 2015

Deze maand   Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed posuere id eros id eleifend. Donec vel elementum arcu. Donec scelerisque massa eget nulla lobortis, vel dapibus dolor ultricies. Proin varius, risus hendrerit iaculis tristique, libero quam vehicula eros, nec vestibulum ipsum quam in ante. Quisque et tempus mauris, et maximus elit. Cras id arcu nec nisl finibus varius sed sed nunc. Proin interdum condimentum auctor. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Ut tristique ac sem sed tristique. Vestibulum eu sollicitudin enim.
 

De Wet werk en zekerheid bij de Rijksoverheid

Rianne Dreuning  
De Wet werk en zekerheid heeft geen directe invloed op ambtenaren. Maar de WWZ is wel van toepassing op uitzendkrachten en payrollwerknemers die werkzaam zijn bij de Rijksoverheid. Per 1 november 2015 is de ‘Circulaire toepassing Wet werk en zekerheid bij de Rijksoverheid’ in werking getreden. Hierin staan uitgangspunten van de WWZ die bij de overheid gehanteerd worden.
 
 

Netwerkbijeenkomsten

In december staan nog 3 bijeenkomsten op de agenda. In Utrecht een bijeenkomst over het wetsvoorstel normalisering, actualiteiten ambtenarenrecht en ziekteverzuim, in Den Haag een bijeenkomst over arbeidsrechtelijke actualiteiten in de zorg en in Maastricht een lunchbijeenkomst over actualiteiten ambtenarenrecht. In januari is er bij Capra Den Bosch een bijeenkomst over ‘Ziekte en Verzuimbegeleiding in het onderwijs'.
 
 

Verjaringsperikelen

Martijn Steuten  
Neem de volgende niet-denkbeeldige situatie: een medewerker heeft aanspraak op wachtgeld ten laste van een gemeente waarbij zijn inkomsten uit arbeid of bedrijf met het wachtgeld verrekend worden. Wat nu, als de gewezen medewerker de inkomsten niet op geeft? De gemeente betaalt dan teveel wachtgeld en kan deze van de gewezen ambtenaar terugvorderen als ‘onverschuldigd betaald’. Maar tot wanneer kan worden teruggevorderd?
 
 

Aansluitende uitkering na 65 jaar mogelijk in het Primair Onderwijs

Marianne Boschman-Stoel  
Op 1 september 2015 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan over de toepassing van de Werkloosheidsregeling Onderwijspersoneel Primair Onderwijs (WOPO). Het ging om de vraag of er recht bestaat op een aansluitende uitkering na de dag waarop de werknemer 65 jaar is geworden.
 
 

Capra Select: arbeidsrechtelijke actualiteiten in de zorg op 17 maart 2016

Reserveer 17 maart 2016 alvast in uw agenda. Dan organiseert Capra Advocaten bij het UMC Utrecht Capra Select: arbeidsrechtelijke actualiteiten in de zorg. U kunt deze middag verschillende workshops over actuele arbeidsrechtelijke onderwerpen binnen de zorg volgen. Wilt u zeker zijn van deelname? Meld u dan nu al aan via www.capra.nl/capra-select
 
 

Loonsanctie verhalen op de bedrijfsarts?

Tom Koomen  
Op grond van artikel 14 van de Arbeidsomstandighedenwet zijn werkgevers verplicht om zich ten behoeve van (onder andere) de ziekteverzuimbegeleiding te laten bijstaan door een gecertificeerde arbodienst of bedrijfsarts. In de wetsgeschiedenis is te lezen dat de werkgever niettemin (eind-) verantwoordelijk blijft voor de re-integratie van zieke werknemers. Dit zou betekenen dat het UWV ook een loonsanctie kan opleggen wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen als eigenlijk niet de werkgever maar de arbodienst of bedrijfsarts een verwijt kan worden gemaakt.
 
 

Strafrechtelijke immuniteit publiekrechtelijke rechtspersonen wordt gehandhaafd

Luc Janssen  
Onlangs is in de Eerste Kamer het initiatiefwetsvoorstel behandeld dat de strafrechtelijke immuniteit van publiekrechtelijke rechtspersonen en van de ambtenaren van die rechtspersonen beoogt op te heffen.
 
 

Verruiming van het stakingsrecht

Esther van Gaal  
Steeds vaker wordt er gestaakt, ook in de zorg. Vakbonden proberen via stakingen druk uit te oefenen op het arbeidsvoorwaardenoverleg. Hoe beoordeelt een rechter een voorgenomen staking? Wanneer zijn collectieve acties toegestaan?
 
 
Capra Concreet wordt op de website geplaatst. Klik hier voor het archief.

Met vriendelijke groet,
Capra Advocaten
 
 

Volg Capra Advocaten

Linkedin Twitter
 
Column  

Feitenonderzoeken: geen sinecure

Jan Blanken
Veel werkgevers worden met enige regelmaat geconfronteerd met de noodzaak om een integriteitsonderzoek te laten uitvoeren. Dat geldt niet alleen voor overheidswerkgevers, maar ook buiten de non-profitsector. Wat bijvoorbeeld te denken van banken? Veelal gaat het om onderzoeken naar gedragingen van (overheids)werknemers. Daarnaast is sprake van onderzoeken en screenings die betrekking hebben op politieke ambtsdragers. Kennisname van die jurisprudentie leidt tot de conclusie dat het niet eenvoudig is om een deugdelijk feitenonderzoek te doen. Het komt met grote regelmaat voor dat onderzoeksresultaten volledig ter zijde moeten worden geschoven, omdat niet aan elementaire eisen wordt voldaan.
 
 

Het laatste nieuws over normalisering ambtenarenrecht

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rond het wetsvoorstel normalisering, kunt u zich inschrijven op onze abonneeservice voor het Capra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht. Wij sturen u dan automatisch de laatste updates per e-mail. Meld u hier eenvoudig aan. (Met foto en link naar inschrijving)
 
 
Capra Academie  

Cursusprogramma

Bekijk het cursusaanbod van de Capra Academie op onze website.
 
 

Capra scriptieprijs

Heb je een scriptie geschreven over ambtenarenrecht, arbeidsrecht of algemeen bestuursrecht? Doe dan mee aan de Capra scriptieprijs!
 
 
Agenda  

Binnenkort

3 december: kennisbijeenkomst normalisering ambtenarenrecht, actualiteiten en ziekteverzuim
10 december: actualiteiten arbeidsrecht in de zorg
10 december: lunchbijeenkomst actualiteiten ambtenarenrecht
19 januari: Kennisbijeenkomst ‘Ziekte en Verzuimbegeleiding in het onderwijs'
21 januari: nieuwjaarsborrel door Capra Den Bosch
17 maart: Capra Select: arbeidsrechtelijke actualiteiten in de zorg
 
 
De Capra app  
 
Capra App
Download hier de gratis app van Capra Advocaten.
App store Android store