Capra advocaten Is deze mail niet goed leesbaar? Klik dan hier
 
capra werkt in het publieke domein
 

Capra Concreet maart 2015

Deze maand   veel over integriteit met de Risicoanalyse integriteit Gedeputeerde Staten en dagelijks bestuur waterschappen en een artikel over fouten en integriteitsschendingen. Ook de column van Bart Jeroen Boiten gaat over integriteit. Medewerkers openbaar onderwijs geen ambtenaar volgens rechtbank; controleer de statuten. Verder: kledingvoorschriften in de zorg, de ambtelijke rechtspositie anno 2017, jaarlijkse personeelsbeoordelingen en misbruik van de Wob. Ook informatie over de komende netwerkbijeenkomsten en de cursussen van de Capra Academie.
 

Medewerkers openbaar onderwijs geen ambtenaar volgens rechtbank

Paula Berends-Schellens  
De Rechtbank Gelderland deed onlangs een uitspraak die verstrekkende gevolgen kan hebben voor het openbaar onderwijs. De statuten van de Stichting Apeldoorns Voortgezet Openbaar Onderwijs voldeden volgens de rechtbank niet aan de eisen die de Wet op het Voortgezet Onderwijs (WVO) daaraan stelt. De Stichting werd niet als openbare dienst aangemerkt en het personeel is dus geen ambtenaar. Kunnen schoolbesturen hun schouders ophalen of is actie nodig?
 
 

Netwerkbijeenkomsten

Op 26 maart organiseert Capra Den Haag ‘flexibele arbeidsrelaties in de zorg’. Deze bijeenkomst is specifiek gericht op ziekenhuizen. Op 16 april vindt op een bijzondere locatie, het Zeeuws Museum, de bijeenkomst ‘Flexibele arbeidsrelaties vragen handwerk’ plaats. Meer informatie over deze en andere bijeenkomsten en de mogelijkheid om in te schrijven op onze website.
 
 

Risicoanalyse integriteit Gedeputeerde Staten en dagelijks bestuur waterschappen

Bart Jeroen Boiten  
Op 18 maart 2015 vinden de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen plaats. In de benoemingsprocedure van de kandidaat-bestuurders verdient de (bewustwording van) integer handelen nadrukkelijk aandacht. Capra biedt u een instrument om daaraan vorm te geven: de risicoanalyse integriteit. Deze risicoanalyse heeft tot doel om de mogelijke integriteitsrisico’s in kaart te brengen die verbonden zijn aan een benoeming van een bestuurder.
 
 

Verplichte kledingvoorschriften in de zorg; in strijd met een grondrecht?

Maartje Rutten  
Wie in de zorg werkzaam is, weet dat bedrijfskleding verplicht is. Meestal is dat geen enkel probleem. Maar wat als iemand niet bereid is om de kleding te dragen. De vraag is dan of een werkgever een werknemer kan verplichten om bedrijfskleding te dragen.
 
 

Cursusprogramma Capra Academie april 2015

In april biedt de Capra Academie twee interessante cursussen aan: op 21 april de cursus WIA en het eerste en tweede ziektejaar en op 23 april de cursus Inleiding ambtenarenrecht. Voor beide cursussen kunt u zich nog aanmelden. Bekijk het hele programma van de Capra Academie op onze website.
 
 

Ambtelijke rechtspositie anno 2017

Luc Janssen  
Het wetsvoorstel Normalisering rechtspositie ambtenaren wordt waarschijnlijk niet meer voor het zomerreces door de Eerste Kamer aangenomen. Toch is het interessant om te bezien hoe de rechtspositie van ambtenaren eruit komt te zien als de normalisering een feit is, naar verwachting in 2017.
 
 

Niet elke fout is een integriteitsschending

Rianne Dreuning  
De afgelopen tijd kom ik met enige regelmaat in contact met bestuurders die zich voor de vraag gesteld zien of een bepaald ambtelijk, (maar soms ook bestuurlijk) handelen dat de kwalificatie ‘fout’ krijgt, ook een integriteitsschending met zich brengt.
 
 

Jaarlijkse personeelsbeoordelingen bij gemeenten noodzakelijk per 1 januari 2016?

Marien Korevaar  
Voor werkgevers is van belang dat het functioneren van werknemers wordt gevolgd en beoordeeld. In de sector gemeenten is er een concrete aanleiding om na te denken over het beoordelen van het personeel want vanaf 1 januari 2016 geldt een nieuw beloningshoofdstuk in de CAR/UWO.
 
 

Wijziging van de Wet openbaarheid van bestuur om misbruik te voorkomen

Fatou Tevette  
Er is al een aantal jaar een discussie gaande over de mogelijkheid om misbruik te maken van de Wet openbaarheid van bestuur, de Wob. Het gaat dan om het indienen van een Wob-verzoek dat niet gericht is op openbaarmaking van de informatie, maar op het incasseren van dwangsommen die de indiener van het Wob-verzoek ontvangt als de overheidsinstantie niet of te laat aan het Wob-verzoek kan voldoen.
 
 
Capra Concreet wordt op de website geplaatst. Klik hier voor het archief.

Met vriendelijke groet,
Capra Advocaten
 
 

Volg Capra Advocaten

Linkedin Twitter
 
Column  

Een beetje integer…

Bart Jeroen Boiten
De afgelopen week moest ik bij het lezen van de krant denken aan oud-minister Ien Dales. Voor de jeugdige lezers: zij was – onder meer – minister van Binnenlandse Zaken van 1989 tot en met 1994 en is mede verantwoordelijk voor het op de kaart zetten van integriteit binnen de overheid. De uitspraak ‘een beetje integer bestaat niet’ wordt veelal aan haar toegeschreven. Dat die uitspraak meer dan 20 jaar na dato niets aan actualiteit heeft ingeboet laat het vertrek van nu ex-Kamerlid Mark Verheijen wel zien.
 
 

De statutencheck openbaar onderwijs

Team Capra Maastricht
 
 
 
Agenda  

Binnenkort

26 maart: bijeenkomst ‘Flexibele arbeidsrelaties in de zorg’
16 april: bijeenkomst in het Zeeuws Museum ‘Flexibele arbeidsrelaties vragen handwerk’
21 april: cursus WIA en het eerste en tweede ziektejaar
23 april: cursus Inleiding ambtenarenrecht
23 april: bijeenkomst Capra Den Haag Flexibele Arbeidsrelaties
 
 
Film  

Capra werkt in het publieke domein

Capra werkt in het publieke domein
 
 
De Capra app  
 
Capra App
Download hier de gratis app van Capra Advocaten.
App store Android store
 
Capra Academie  

Cursusprogramma 2015

Bekijk het cursusprogramma van de Capra Academie op onze website.