Capra advocaten Is deze mail niet goed leesbaar? Klik dan hier
 
capra werkt in het publieke domein
 

Capra Concreet januari 2015

Deze maand   Salarisverlaging voor slecht functionerende ambtenaren? Veel informatie over de WWZ: de aanzegtermijn en de transitievergoeding, nulurencontracten in de zorg en de WWZ in het onderwijs. De laatste stand van zaken over het wetsvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren en de cao-vvt. Verder: de Participatiewet en Quotumwet in vogelvlucht, de Hoge Raad over een vierde tijdelijk contract en de risicoanalyse gedeputeerden. Ook informatie over het cursusprogramma van de Capra Academie en de komende netwerkbijeenkomsten. De column is van Jan Blanken.
 

Salarisverlaging slecht functionerende ambtenaren?

Marc Schoonhoven  
Minister Blok oppert de mogelijkheid om het salaris van slecht functionerende ambtenaren te verlagen. Dit roept discussie op, maar zou het zo verwerpelijk en onaanvaardbaar moeten zijn om slecht functionerende ambtenaren in salaris terug te zetten?
 
 

Cursusprogramma Capra Academie 2015

De Capra Academie biedt een gevarieerd cursusprogramma aan in 2015. Bekijk het hele cursusaanbod op www.capra.nl/cursussen
 
 

Verbod op nuluren-contracten in de zorg (voorlopig?) van de baan

Eliza Christiaansen  
Op 1 januari jongstleden zijn de eerste onderdelen van de wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking getreden. Vanuit diverse richtingen is gesteld dat deze wet nulurencontracten in de zorg zou verbieden. De WWZ bevat voor de zorgsector geen verbod op nulurencontracten. Deze wet bevat wel een kapstok om zo’n verbod in te voeren. Eind 2014 is duidelijk geworden dat deze kapstok voorlopig ongebruikt in de hoek zal blijven staan.
 
 

Netwerkbijeenkomsten

Capra organiseert de komende periode diverse interessante netwerkbijeenkomsten. Op het programma staan onder andere: Ontslag(vergoedingen) en pensioen(gevolgen), een kennisbijeenkomst Wet werk en zekerheid en Flexibele arbeidsrelaties in de zorg. Meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven vindt u op onze website.
 
 

Update Normalisering rechtspositie ambtenaren

Luc Janssen  
2015 wordt een spannend jaar voor de beoefenaren van het ambtenaren- en arbeidsrecht. Beide rechtsgebieden worden namelijk grondig hervormd. Althans, voor wat betreft het ambtenarenrecht is dat de verwachting. Het arbeidsrecht is al wel gewijzigd.
 
 

De Participatiewet en Quotumwet in vogelvlucht

Maartje Rutten  
Op 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Doelstelling van de wet is om zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Wat houden de Participatiewet en de Quotumwet in?
 
 

Hoe bereken je de ‘vergoeding aanzegtermijn’ en ‘transitievergoeding’ uit de WWZ?

Mark van de Laar  
Met de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) zijn ook twee nieuwe vergoedingen geïntroduceerd: de vergoeding voor de niet in acht genomen aanzegtermijn (per 1 januari 2015) en de transitievergoeding (per 1 juli 2015). Hoe bereken je deze vergoedingen?
 
 

Onderwijsambtenaar valt onder de Wet werk en zekerheid

Marianne Boschman-Stoel  
Om maar meteen met de titel te beginnen, nee de ambtenaar in het openbaar onderwijs valt niet direct onder de Wet werk en zekerheid (WWZ). Natuurlijk niet, wil ik haast zeggen. De ambtenaar wordt nadrukkelijk uitgesloten van het arbeidsrecht, zo valt te lezen in artikel 615 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Waar ik eigenlijk met de titel op doel is op de uitwerking van de gevolgen van de WWZ in de verschillende onderwijs-cao’s. De zogenaamde reflexwerking van de WWZ.
 
 

Hoge Raad haalt streep door “vierde jaarcontract”

Gerdin Boelens  
Per 1 juli 2015 wordt de maximale duur van de keten van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd beperkt tot 24 maanden. Ongewijzigd blijft de regel dat met het vierde contract van rechtswege een contract voor onbepaalde tijd ontstaat. Over die regel gaat deze bijdrage, meer in het bijzonder over een poging van een werkgever deze regel buiten spel te zetten.
 
 

De cao vvt 2014-2016: een update

Rianne Dreuning  
Er is een nieuwe cao voor de verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorg (cao vvt), maar dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad.
 
 
Capra Concreet wordt op de website geplaatst. Klik hier voor het archief.

Met vriendelijke groet,
Capra Advocaten
 
 

Volg Capra Advocaten

Linkedin Twitter
 
Column  

Genormaliseerde integriteitsdiscussie

Jan Blanken
Nog steeds is onduidelijk of de ‘normalisering’ van de ambtelijke rechtspositie doorgaat en, zo ja, per wanneer. Dat hangt immers af van de Eerste Kamer die rustig de tijd neemt voor de beoordeling van het hierop betrekking hebbende wetsvoorstel en inmiddels zeer kritische vragen heeft gesteld aan de indieners. Zoals bekend, is het wetsvoorstel door de Tweede Kamer wel aangenomen en strekt het ertoe dat de bestaande tweedeling tussen ambtenaren enerzijds en werknemers anderzijds wordt vervangen door een driedeling, te weten ambtenaren oude stijl, ambtenaren nieuwe stijl en werknemers. Bezien in combinatie met de Wet Werk en Zekerheid is het uiteindelijke effect dat de rechtspositie van een ieder met een dienstverband aanzienlijk wijzigt en dat de nieuwe systematiek nogal wat overeenkomsten vertoont met het ’oude’ ambtenarenrecht.
 
 

Risicoanalyse integriteit gedeputeerden

Team Capra Maastricht
Op 18 maart 2015 vinden de verkiezingen voor Provinciale Staten plaats. In de benoemingsprocedure van de kandidaat-gedeputeerden verdient de (bewustwording van) integer handelen nadrukkelijk aandacht. Capra biedt u een instrument om daaraan vorm te geven: de risicoanalyse integriteit. Deze risicoanalyse heeft tot doel om de mogelijke integriteitsrisico’s in kaart te brengen die verbonden zijn aan een benoeming van een gedeputeerde.
 
 
Capra Academie  

Cursusprogramma 2015

Het cursusprogramma van de Capra Academie voor 2015 is bekend. Meer informatie over de cursussen en de mogelijkheid om in te schrijven op www.capra.nl/cursussen
 
 
Film  

Capra werkt in het publieke domein

Capra werkt in het publieke domein
 
 
De Capra app  
 
Capra App
Download hier de gratis app van Capra Advocaten.
App store Android store