Capra advocaten Is deze mail niet goed leesbaar? Klik dan hier
 
capra werkt in het publieke domein
 

Capra Concreet december 2017

Deze maand   In deze editie van de Capra Concreet besteden we opnieuw aandacht aan de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. Deze keer beschrijft Vincent van Cruijningen de rechtsbescherming onder de Wnra. Amke de Visser bespreekt een uitspraak van de Commissie van beroep funderend onderwijs. Ook komt de nieuwe privacywetgeving aan bod. U kunt zich inschrijven voor de eerste kennisbijeenkomsten. Bekijk ook het aanbod van de Capra Academie.
 

Rechtsbescherming onder de WNRA

Vincent van Cruijningen Naar verwachting op 1 januari 2020 worden de meeste ambtenaren werknemers naar burgerlijk recht. Eén van de doelstellingen van de initiatiefnemers van deze wet is het bekorten van de doorlooptijd van juridische procedures,
zonder de rechtsbescherming van het overheidspersoneel werkelijk te beknotten. Vincent van Cruijningen staat in deze bijdrage stil bij de vraag of die doelstelling inderdaad zal worden verwezenlijkt. Op welke manier verandert het procesrecht en welke gevolgen heeft dit voor de ambtenaar die voortaan in dienst zal zijn op basis van een arbeidsovereenkomst?
 
 

Is uw organisatie straks overheidswerkgever?

De verwachting is dat op 1 januari 2020 de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in werking treedt. Door de Wnra gaan ambtenaren meer lijken op 'gewone' werknemers. Daar staat tegenover dat grote groepen 'gewone' werknemers op 1 januari 2020 van de ene op de andere dag ambtenaar worden. Dat komt door de ruimere definitie van het begrip overheidswerkgever. Wie is straks overheidswerkgever en wat zijn de gevolgen? Bekijk onze speciale pagina over dit onderwerp.
 
 

Waarschuwing of toch een berisping?

Amke de Visser De Commissie van beroep funderend onderwijs heeft zich in haar uitspraak op 1 november 2017 bevoegd verklaard een oordeel te vellen over een schriftelijke waarschuwing. Dat is opmerkelijk. Wat was daar aan de hand? Amke de Visser bespreekt de opvallende uitspraak.
 
 

Kennisbijeenkomst Actualiteiten Arbeidsrecht op 25 januari 2018 in Maastricht

Op donderdag 25 januari organiseert Capra Advocaten een lunchbijeenkomst in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De kennisbijeenkomst heeft als onderwerp Actualiteiten in het arbeidsrecht. U bent van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. Wilt u iemand meenemen dan kan dat natuurlijk ook.
 
 

Afspraak is afspraak? Actualiteiten WNT in de zorg

Jacobien Frederix-Gianotten De Wet Normering Topinkomens is ingegaan op 1 januari 2013. Sindsdien zijn de regels voortdurend in beweging. De bezoldigingsmaxima worden elk jaar geïndexeerd en ook het normenkader zelf wordt regelmatig geactualiseerd. In deze bijdrage beschrijft Jacobien Frederix-Gianotten de laatste ontwikkelingen.
 
 

Komt u naar de Kennisbijeenkomst voor nieuwe overheidswerkgevers?

Door de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren zijn meer organisaties straks overheidswerkgever. De medewerkers van die organisaties worden op 1 januari 2020 ambtenaar. In deze Capra Concreet leest u hierover meer. Wilt u weten of uw organisatie straks overheidswerkgever is en wat de gevolgen zijn? Kom dan op 1 februari 2018 naar Utrecht voor de Kennisbijeenkomst voor nieuwe overheidswerkgevers.
 
 

Het recht op vergetelheid in het onderwijs

Paula Berends-Schellens Op 25 mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) in werking. Capra Advocaten besteedt hier extra aandacht aan. Als eerste onderwerp: het recht op vergetelheid. Dit recht houdt in dat persoonsgegevens op verzoek worden gewist.
Suzanne van Loon en Eliza Christiaansen schreven eerder al over dit onderwerp. Paula Berends-Schellens bespreekt het recht op vergetelheid vanuit onderwijsperspectief.
 
 

Nieuw: Cursus Normaliseren kun je leren

Op 6 februari en op 15 maart 2018 organiseert de Capra Academie de cursus Normaliseren kun je leren. Na het volgen van deze cursus bent u goed voorbereid op de veranderingen die de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren met zich meebrengt. Op 6 februari 2018 vindt de cursus plaats in Zwolle, op 15 maart kunt u de cursus volgen bij de vestiging van Capra Advocaten in ’s-Hertogenbosch.
 
 

De verstandhouding tussen school en ouders

Eliza Christiaansen De school en de ouders van de leerlingen: ze kunnen niet zonder, maar zeker ook niet altijd met elkaar. Beiden dienen hetzelfde belang (dat van het kind), maar kunnen door allerlei oorzaken nog wel eens tegenover elkaar komen te staan.
Dat blijkt wel uit de berichten in de media over conflicten tussen ouders en scholen. Eliza Christiaansen schrijft over het belang van de goede verstandhouding en het wegsturen van een leerling als laatste middel.
 
 

Nieuwe aanbevelingen rechtspraak voor schikking ter zitting in Wwz-zaken

Ad Kerkhof Vanaf 1 januari 2018 geldt een reeks van regels voor het vaststellen van schikkingen ter zitting. Het gaat om de situatie waarin de kantonrechter partijen ‘de gang op stuurt’ om te kijken of een schikking mogelijk is in de Wwz-zaak. Ad Kerkhof licht de aanbevelingen toe.
 
 

Capra in de media

De advocaten van Capra schrijven regelmatig artikelen in vakbladen. Onlangs schreef Luc Janssen een artikel in het Tijdschrift voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid een artikel over de gevolgen van de Wnra voor het personeel van openbare universiteiten.
 
Capra Concreet wordt op de website geplaatst. Klik hier voor het archief.

Met vriendelijke groet,
Capra Advocaten
 
 

Volg Capra Advocaten

Linkedin Twitter
 
Uitgesproken  

Hooghoudt

Pieter Joost Schaap
Pieter Joost Schaap bespreekt met enige regelmaat een uitspraak die hem opviel. Deze keer gaat zijn bijdrage over een uitspraak in civielrechtelijke ontslagzaak.
 
 

Nieuwsbrief zorg

Capra Zorg
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de sector zorg? Abonneer u dan op de nieuwsbrief van Capra Zorg.
 
 

Nieuwsbrief onderwijs

Capra Zorg
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de sector onderwijs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief van Capra Onderwijs.
 
 
Agenda  

Binnenkort

25 januari 2018: Kennisbijeenkomst Actualiteiten Arbeidsrecht in Maastricht
1 februari 2018: Kennisbijeenkomst voor nieuwe overheidswerkgevers in Utrecht
6 februari 2018: Cursus Normaliseren kun je leren
15 maart 2018: Cursus Normaliseren kun je leren
 
 
 
 
 
 
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*