Capra advocaten Is deze mail niet goed leesbaar? Klik dan hier
 
capra werkt in het publieke domein
 

Capra Concreet april 2016

Deze maand   Het medisch beroepsgeheim, spannende tijden voor het onderwijs, een belangrijke uitspraak van de Ondernemingskamer en boetes en datalekken. Een terugblik op Capra Select: arbeidsrechtelijke actualiteiten in de zorg en de uitreiking van de Capra scriptieprijs. En verder natuurlijk nieuwe kennisbijeenkomsten en het programma van de Capra Academie. De column is van Gregoor van Duren.
 

Het medisch beroepsgeheim onder druk

Esther van Gaal  
Onlangs viel mijn oog op een opvallende uitspraak van het Hof Amsterdam over het beroepsgeheim van de bedrijfsarts. Mede door deze uitspraak rijst bij mij de vraag: is het medisch beroepsgeheim nog wel van deze tijd?
 
 

Kennisbijeenkomsten

De komende maanden organiseren wij op verschillende locaties weer kennisbijeenkomsten over uiteenlopende thema's. Op de agenda staan bijeenkomsten over actualiteiten ambtenarenrecht, de Wob, de Wbp en de juridische aandachtspunten bij flexibiliteit medewerkers bij de overheid. In het Groninger museum organiseren wij op 21 april een kennisbijeenkomst 'Update (semi)overheid en arbeidsrecht'. Op onze website leest u meer informatie over deze bijeenkomsten en kunt u zich inschrijven.
 
 

De Wwz in het onderwijs: spannende tijden

Paula Berends-Schellens  
De Wwz houdt de (onderwijs)gemoederen bezig. Werkgevers en vakbonden in het primair onderwijs hebben géén overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Dit betekent dat de Wwz per 1 juli 2016 in volle omvang van toepassing wordt op het bijzonder primair onderwijs. En de dagelijkse praktijk? Daar blijkt dat het beroep op de kantonrechter een welkome aanvulling is op de verplichte gang naar het UWV bij een ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden.
 
 

De Ondernemingskamer gaat om: beperking van het adviesrecht bij de overheid

Sjoerd Richters  
De ‘eens-gegeven-blijft-gegeven’-regel geldt niet langer voor de besluiten die onder het primaat van de politiek vallen. De Ondernemingskamer heeft op een overtuigende wijze afscheid genomen van zijn eerdere koers. Na de uitspraak van 19 november 2015 zijn besluiten die onder het politieke primaat vallen niet langer vatbaar voor beroep.
 
 

Boetes en datalekken op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens

atou Tevette  
Overheidsorganisaties hebben steeds meer vragen over de geldende en komende privacyregels. Er zijn dan ook veel ontwikkelingen op dit gebied: er is een Europese privacyverordening in de maak en sinds 1 januari 2016 is de Wbp gewijzigd. In de Wbp is de meldplicht datalekken opgenomen en de boetebevoegdheid van de Autoriteit Persoonsgegevens is uitgebreid. Waar moet rekening mee worden gehouden?
 
 

Capra Select: arbeidsrechtelijke actualiteiten in de zorg

Mark van de Laar  
Op arbeidsrechtelijk gebied zijn er in de zorg veel ontwikkelingen. Op 17 maart 2016 zijn deze aan bod gekomen tijdens de speciale op de zorgsector gerichte Capra Select ‘arbeidsrechtelijke actualiteiten in de zorg’.
 
 
Capra Concreet wordt op de website geplaatst. Klik hier voor het archief.

Met vriendelijke groet,
Capra Advocaten
 
 

Volg Capra Advocaten

Linkedin Twitter
 
Column  

Duo-werken en experts

Gregoor van Duren
Capra is onmiskenbaar een bijzonder advocatenkantoor. Met 34 advocaten werken we vanuit vier vestigingen, verspreid over heel Nederland, allemaal op hetzelfde rechtsgebied. Wij adviseren en procederen op een terrein van het arbeidsrecht in het publieke domein en alles wat daaraan verwant is. Onze klanten zijn vooral werkgevers in de sectoren overheid, zorg, onderwijs en cultuur. Voor hen zijn wij een hoogwaardige, snelle en betrouwbare partner in het verlenen van advies en bijstand bij arbeidsverhoudingen. Deskundigheid, oplossingsgerichtheid, creativiteit en dienstvaardigheid zijn de kernbegrippen van onze professionele dienstverlening.
 
 

Capra Academie cursusprogramma

Bent u al bekend met het cursusprogramma van de Capra Academie?
 
 

Capra scriptieprijs 2015

Op 16 maart 2016 is de Capra scriptieprijs 2015 uitgereikt.
 
 

Rianne Dreuning wint pleitwedstrijd

Onlangs heeft Rianne Dreuning van Capra Maastricht de pleitwedstrijd van de Jonge Balie Maastricht gewonnen.
 
 
Agenda  

Binnenkort

7 april: Kennisbijeenkomst Actualiteiten ambtenarenrecht, Wob en Wb
13 april: De WNT in de praktijk; bijeenkomst voor gemeentesecretarissen
19 april Kennisbijeenkomst over flexibele inzet en mobiliteit van medewerkers bij de overheid
20 april De WNT in de praktijk; bijeenkomst voor raadsgriffiers
21 april Kennisbijeenkomst Update (semi)overheid en arbeidsrecht in het Groninger museum
28 april Kennisbijeenkomst Actualiteiten ambtenarenrecht, Wob en Wbp
2 juni Kennisbijeenkomst Actualiteiten ambtenarenrecht