Capra advocaten Is deze mail niet goed leesbaar? Klik dan hier
 
capra werkt in het publieke domein
 

Capra Concreet september 2017

Deze maand   De vakantieperiode is weer voorbij. Dat is ook te merken aan deze Capra Concreet. In deze editie leest u tal van interessante en actuele artikelen voor de sectoren Overheid, Zorg en Onderwijs. Zo schrijft Esther van Gaal over een geschil over gelijke behandeling. Jacobien Frederix-Gianotten bespreekt enkele ontslagzaken waarin medewerkers zonder bevoegdheid een kijkje namen in het Elektronisch Patiëntendossier. U vindt ook twee gastbijdragen. Professor mr. Aart Hendriks geeft antwoord op de vraag of de keuringsarts van het Uwv voldoende onafhankelijk is. En Collin Geelen vraagt uw aandacht voor voorbereidende onderzoeken naar de handel en wandel van medewerkers. Ook vindt u in deze Capra Concreet wederom de column en de rubriek Uitgesproken terug. Bekijk ook het cursusaanbod van de Capra Academie voor het najaar van 2017 of schrijf u in voor een kennisbijeenkomst.
 

Iedereen is gelijk, maar niet hetzelfde



Esther van Gaal Mag een werkgever van alle medewerkers verlangen dat ze aan dezelfde keuringseisen voldoen? Over die vraag boog het College voor de Rechten van de Mens zich in een zaak waarin Capra Advocaten de werkgever bijstond.
 
 

Is onrechtmatige inzage in het EPD reden voor ontslag op staande voet?

Jacobien Frederix-Gianotten Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat medewerkers van zorginstellingen zorgvuldig omgaan met hun gegevens. De praktijk leert dat dit niet altijd het geval is. Jacobien Frederix-Gianotten bespreekt enkele uitspraken over ontslag op staande voet van medewerkers die patiëntgegevens bekeken maar daartoe niet bevoegd waren.
 
 

Verzekeringsarts: verlengstuk van Uwv of onafhankelijk deskundige?

Het Uwv neemt regelmatig besluiten op basis van het advies van verzekeringsartsen die bij deze organisatie in dienst zijn. Kan een verzekerde en uiteindelijk ook de rechter vertrouwen op de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van deze arts? Professor mr. Aart Hendriks bespreekt een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over dit vraagstuk.
 
 

Leergang Verdieping ambtenarenrecht

De leergang Verdieping ambtenarenrecht biedt u een gedegen en actueel overzicht van het ambtenarenrecht. De leergang geeft inzicht in de meest voorkomende vraagstukken in het ambtenarenrecht. Aan het einde van deze leergang heeft u een praktisch houvast voor het nemen van rechtspositionele beslissingen maar vooral voor het verkrijgen van inzicht in de gevolgen van die beslissingen.
 
 

Afspraak is afspraak

Eliza Christiaansen Een medewerker in het onderwijs sprak met zijn werkgever af dat de werkgever bij uitdiensttreding de bovenwettelijke uitkering zou ‘afkopen’. Door een fout ontving de medewerker gedurende enkele jaren toch zowel de ontslagvergoeding als de bovenwettelijke uitkering. Dat leidde tot een conflict met het schoolbestuur. Eliza Christaansen bespreekt het oordeel van de Centrale Raad van Beroep.
 
 

Re-integratieperikelen: loondoorbetaling terecht gestaakt?

Jacobien Frederix-Gianotten Bij arbeidsongeschiktheid hebben de werkgever en de medewerker allebei verplichtingen om de re-integratie te doen slagen. Werkt de medeweker niet of onvoldoende mee, dan kan de werkgever de loondoorbetaling (gedeeltelijk) stopzetten. Dit levert soms een conflict op. Jacobien Frederix-Gianotten beschrijft twee rechtszaken waarin de vraag centraal staat of de sanctie terecht is opgelegd.
 
 

Privacy: het recht op vergetelheid

Suzanne van Loon In het dagelijks leven heeft elke P&O-adviseur te maken met privacyregels. Denk aan het opslaan en doorsturen van persoonsgegevens van sollicitanten of het bewaren van het personeelsdossier. Op 25 mei 2018 gaan nieuwe privacyregels in. Suzanne van Loon bespreekt de gevolgen wanneer iemand een beroep doet op het recht op vergetelheid.
 
 

Kom naar de kennisbijeenkomst over Privacy in
’s-Gravenhage

Op donderdag 19 oktober organiseert Capra Advocaten in ’s-Gravenhage een kennisbijeenkomst over de gevolgen van de nieuwe privacywetgeving. Relaties van Capra Advocaten zijn van harte welkom op onze vestiging in Den Haag.
 
 
Gastcolumn  

Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag

Hoffmann Bedrijfsrecherche wordt regelmatig ingeschakeld bij onderzoeken naar de handel en wandel van ambtenaren en werknemers. Vaak gebeurt dat nadat eerst een intern onderzoek plaatsvond. Zo’n voorafgaand onderzoek kan bepalend zijn voor het vervolg van de procedure en dat pakt niet altijd goed uit. Daarvoor waarschuwt Collin Geel van onze partner Hoffmann Bedrijfsrecherche. Ook geeft hij tips voor het geval u signalen krijgt die om een onderzoek vragen.
 
 

Capra Advocaten in de vakbladen en andere media

De advocaten van Capra verschijnen regelmatig in verschillende media. Zo schreef Gerdin Boelens, samen met Jasper de Waard van een ander advocatenkantoor, een artikel over de toepassing van de CRvB-formule. Mark van de Laar schreef een blog over een apotheker die wilde voorkomen dat hij strafrechtelijk werd vervolgd, maar daardoor wel zijn BIG-registratie kwijtraakte. Mark werd ook gevraagd om een reactie op het nieuws dat medisch specialisten niet onder de WNT vallen.
 
Capra Concreet wordt op de website geplaatst. Klik hier voor het archief.

Met vriendelijke groet,
Capra Advocaten
 
 

Volg Capra Advocaten

Linkedin Twitter
 
Uitgesproken  

Trinity Lutheran Church v. Comer

Pieter Joost Schaap
Pieter Joost Schaap bespreekt met enige regelmaat een uitspraak die hem opviel. Deze keer gaat zijn bijdrage over een uitspraak van de Supreme Court van de Verenigde Staten.
 
 
Column  

Vertrouwen is goed…

Bart Jeroen Boiten
De column in deze Capra Concreet is van de hand van Bart Jeroen Boiten, lid van de maatschap. Bart Jeroen is veel onderweg en luistert dan vaak naar de radio. De reclame van Hoffmann Bedrijfsrecherche valt hem op. Hij bespreekt de noodzaak van vertrouwen en gaat in op de samenwerking met Hoffmann Bedrijfsrecherche.
 
 

Nieuwsbrief zorg

Capra Zorg
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de sector zorg? Abonneer u dan op de nieuwsbrief van Capra Zorg.
 
 

Kennisbijeenkomst in Utrecht op 16 november

Op 16 november nodigen we u graag uit voor een kennisbijeenkomst in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst praten Jacobien Frederix-Gianotten en Marion Kolijn-van der Merwe actuele zaken u bij over de Normalisering en andere actuele onderwerpen.
 
 

Nieuwsbrief onderwijs

Capra Zorg
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de sector onderwijs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief van Capra Onderwijs.
 
 
Agenda  

Binnenkort

28 september 2017: Kennisbijeenkomst ‘Actualiteiten arbeidsrecht in de zorg’
5 oktober 2017: Cursus Inleiding arbeidsrecht voor overheidswerkgevers
10 oktober 2017: Masterclass Normalisering rechtspositie ambtenaren en de Wwz
12 oktober 2017: Start Leergang Verdieping ambtenarenrecht
19 oktober 2017: Kennisbijeenkomst over privacy
9 november 2017: Masterclass disfunctioneren in het arbeidsrecht
16 november 2017: Masterclass Vertrekregelingen
16 november 2017: Kennisbijeenkomst actualiteiten arbeidsrecht in Utrecht
21 november 2017: Cursus actualiteiten en verdieping WIA