Capra advocaten Is deze mail niet goed leesbaar? Klik dan hier
 
capra werkt in het publieke domein
 

Capra Concreet september 2015

Deze maand   Het wetsvoorstel normalisering: over de prijs van dit wetsvoorstel na de Wwz. De eerste WNT-uitspraak van de CRvB voor de sector Gemeenten. Interessante artikelen voor de onderwijssector, praktijktips Wwz, (nieuwe) wijzigingen in de Wgr, de ketenregeling in de CAR/UWO en de positie van de bedrijfsarts. In de agenda de netwerkbijeenkomsten in september en oktober en de cursussen van de Capra Academie. De column is van Jan Blanken.
 

De prijs van de ‘wet normalisering’ na de Wwz: grotere verschillen tussen ambtenaren en niet-ambtenaren bij ontslag

Marien Korevaar  
De wet normalisering lijkt op het eerste gezicht vooral een wet die alleen wat formele verschillen brengt. De materiële rechtspositie van ambtenaren verandert er immers niet door. “Het baat niet veel, maar het schaadt ook niet veel” was tot voor kort het karakter van het debat over de wet normalisering. Maar als gevolg van de veranderingen in het arbeidsrecht door de Wwz per 1 juli 2015, ontstaan er –als de wet normalisering wordt aangenomen- bij ontslag opeens wel grote materiële verschillen.
 
 

De WNT haalt geen streep door ‘passende regeling’ bij ontslag

Vincent van Cruiningen  
Op 29 juni 2015 heeft de Centrale Raad van Beroep de eerste uitspraak gedaan over de toepassing van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) in de sector Gemeenten. Op basis van die wet mag een vertrekpremie van een topfunctionaris niet hoger zijn dan € 75.000,--, tenzij er een dwingend voorschrift is dat de ambtenaar meer aanspraken toekent.
 
 

Netwerkbijeenkomsten

In september en oktober organiseren we weer verschillende interessante netwerkbijeenkomsten. Op de agenda staan bijeenkomsten over flexibele arbeidsrelaties bij de overheid, integriteit en bestuurlijke samenwerking.
 
 

Medewerkers openbaar onderwijs ambtenaar volgens Centrale Raad van Beroep

Paula Berends-Schellens  
Het openbaar onderwijs hoeft zich geen grote zorgen te maken. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft op 13 augustus 2015 gesproken: de Stichting Apeldoorns Voortgezet Onderwijs behoort volgens de Raad tot de openbare dienst . De medewerkers van de Stichting zijn dus als ambtenaar te beschouwen zoals bedoeld in artikel 1 Ambtenarenwet (Aw). Dit brengt mee dat de bestuursrechter bevoegd is om van rechtspositionele geschillen kennis te nemen. De Raad oordeelde dat de Rechtbank Gelderland zich ten onrechte onbevoegd had verklaard.
 
 

Is de Wet gemeenschappelijke regelingen alweer aan herziening toe?

Fatou Tevette  
Per januari 2015 is de Wgr gewijzigd. Bestuurlijke samenwerkingsverbanden hebben nog tot in ieder geval 1 januari 2016 de tijd hebben om ervoor te zorgen dat reeds bestaande gemeenschappelijke regelingen voldoen aan de wet. Inmiddels is echter al duidelijk dat de per 1 januari 2015 gewijzigde Wgr geen rustig bezit is. Er is al weer een initiatief wetsvoorstel ingediend, strekkende tot wijziging van onder meer de Wgr.
 
 

Capra Dossier Normalisering

Binnenkort behandelt de Eerste Kamer het wetsvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren. Capra krijgt veel vragen over dit wetsvoorstel. Wij werken momenteel aan een dossier met uitgebreide informatie over dit wetsvoorstel. Zodra het dossier klaar is, informeren wij u.
 

Praktijktips Wwz: de aanzegplicht, het concurrentiebeding en de pro forma ontbinding

Esther van Gaal  
De nieuwe regels van de Wet werk en zekerheid (Wwz) lijken op papier voor zich te spreken, maar in de praktijk roepen ze toch vragen op. Inmiddels zijn ook de eerste Wwz-uitspraken bekend. Tijd om de Wwz vanuit een praktisch oogpunt te bekijken aan de hand van deze uitspraken.
 
 

Update onderwijscao’s

Marianne Boschman-Stoel  
Eerder schreef ik dat er spannende tijden aan zouden breken voor de sociale partners en dat ik u in het komende halfjaar kon berichten of de gevolgen van de Wet werk en zekerheid (Wwz) zijn doorgevoerd in de onderwijs-cao’s. Een update.
 
 

Flexwerk bij gemeenten, let op de nieuwe ketenregeling en opvolgend werkgeverschap

Fatou Tevette  
Per 1 juli 2015 is de bepaling rond de ketenregeling in artikel 2:4 CAR/UWO gewijzigd. Het lijkt het erop dat de mogelijkheden voor flexwerk in de gemeentelijke sector aanzienlijk zijn beperkt en dat een vast dienstverband sneller zal ontstaan.
 
 

De bedrijfsarts: onderwerp van wetgeving en procedures

Mark van de Laar  
Naar aanleiding van enkele zaken waarbij de bedrijfsarts letterlijk (fysiek) bedreigd was, schreef ik eerder een artikel over de bedreigde bedrijfsarts. Ook de positie van de bedrijfsarts binnen de bedrijfsgeneeskundige begeleiding kwam hierin naar voren en enkele uitspraken waaruit bleek dat de bedrijfsarts aansprakelijk gesteld kan worden voor onjuiste adviezen. Er zijn weer interessante ontwikkelingen.
 
 

Mei freonlike groetnis!

Gerdin Boelens  
Afgelopen week was ik op bezoek in Beetsterzwaag, een dorp in het oosten van Fryslân. Het staat om diverse redenen bekend. Zo stond hier de tekentafel van het kabinet Balkenende IV. Ook is het de woonplaats van de beroemde filmacteur Rutger Hauer.
 
 
Capra Concreet wordt op de website geplaatst. Klik hier voor het archief.

Met vriendelijke groet,
Capra Advocaten
 
 

Volg Capra Advocaten

Linkedin Twitter
 
Column  

Eeuwig Rijksambtenaar?

Jan Blanken
Als kleine jongen had ik al grote moeite met het begrijpen van het begrip eeuwigheid. Menselijkerwijs is het onvoorstelbaar dat iets niet eindig zou kunnen zijn. In zoverre heeft het begrip ook iets beklemmends. In zijn algemeenheid geldt dat het wel prettig is dat zaken eindig zijn. In ons vak geldt dat ook voor dossiers. Op een gegeven moment wordt het tijd om een kwestie af te sluiten. Dat is in het belang van alle betrokken partijen. Sinds ik bekend ben met de ambtelijke rechtspositie, heb ik meer eeuwigheidsbesef. Dat komt door recente wijzigingen in die ambtelijke rechtspositie die ertoe kunnen leiden dat partijen nog veel langer aan elkaar vast kunnen zitten dan ooit iemand gedacht had. Ik zal dat toelichten.
 
 

Swim to Fight Cancer

GR-Scan
Help onze teams om zoveel mogelijk geld op te halen en sponsor onze zwemmers.
 
 

Scriptieprijs

Heb je een scriptie geschreven over ambtenarenrecht, arbeidsrecht of algemeen bestuursrecht? Doe dan mee aan de Capra scriptieprijs!
 
 

Vacature

Capra Advocaten is voor de vestiging in Den Haag op zoek naar een juridisch secretaresse.
 
 
Agenda  

Binnenkort

13 september: Swim to Fight Cancer Den Bosch
15 september: Congres HRM in de zorg met workshop van Capra Advocaten
29 september: ‘flexibele arbeidsrelaties bij de overheid’ bij Capra Den Bosch
1 oktober: ‘integriteit’ bij Capra Den Haag
8 oktober: start driedaagse cursus verdieping ambtenarenrecht
19 oktober: ‘bestuurlijke samenwerking’ bij Capra Maastricht
 
 
Capra Academie  

Cursusprogramma 2015

Bekijk het cursusprogramma van de Capra Academie op onze website.
 
 
Film  

Capra werkt in het publieke domein

Capra werkt in het publieke domein
 
 
De Capra app  
 
Capra App
Download hier de gratis app van Capra Advocaten.
App store Android store