Capra advocaten Is deze mail niet goed leesbaar? Klik dan hier
 
capra werkt in het publieke domein
 

Capra Concreet oktober 2016

Deze maand   Integriteit in de zorg, ontwikkelingen rond het wetsvoorstel normalisering, het lerarenregister en een opvallende uitspraak in de sector zorg. Een nieuw onderdeel in de Capra Concreet: 'Uitgesproken', door Pieter Joost Schaap. Bekijk de agenda met de kennisbijeenkomsten en masterclasses in november en december. De column is van Bart Jeroen Boiten.
 

Integriteit in de zorg

Maartje Rutten  
"Een beetje integer bestaat niet"; deze quote van wijlen Minister Ien Dales lijkt bijna 25 jaar na dato actueler dan ooit in de zorgsector. Berichtgeving rondom ex-neurologen die strafrechtelijk worden vervolgd en diverse berichten over declaratiegedrag en vermeende excessieve beloningen van vertrekkende bestuurders dragen niet bij aan een positieve beeldvorming. Maar wat wordt nu verstaan onder het begrip “integriteit in de zorg”?
 
 

Kennisbijeenkomsten en masterclasses

In november organiseren we kennisbijeenkomsten over (ontslag)vergoedingen en (pensioen)gevolgen, de Wnt en actualiteiten in het ambtenarenrecht. In november en december geven we ook weer masterclasses. Deze keer over disfunctioneren in het ambtenarenrecht.
 

De transitievergoeding, uitkeringsrechten op grond van een cao en de Wet normalisering

Marien Korevaar  
Hoewel er op het eerste gezicht ruime mogelijkheden voor werkgevers lijken te zijn om, met een beroep op artikel 7:673b BW, geen transitievergoeding te hoeven betalen bij ontslag, blijkt dat toch heel anders te liggen. Dat is helaas niet meteen uit de tekst en de toelichting van dit artikel op te maken. Daarvoor moeten we dieper graven in de systematiek van de Wwz.
 
 

Hallo Registerleraar, dag bekwaamheidsdossier?

Paula Berends-Schellens  
Er staat een wijziging van een aantal onderwijswetten op stapel. De WPO, de WEC, de WVO en de WEB worden aangepast aan de introductie in de wet van het beroep van ‘leraar’ (respectievelijk van ‘docent’). Dit is wonderlijk: leraren (docenten) vormen sinds jaar en dag de motor van het onderwijs. Toch is het kennelijk nodig om het beroep van leraar zelfs bij wet te omschrijven.
 
 

Hello Goodbye

Astrid Kraag  
Kent u dat tv-programma? Als kijker wordt u meegenomen in de verhalen van reizigers op Schiphol, die soms afscheid nemen en soms aan iets nieuws beginnen. Vandaag neem ik u mee in mijn verhaal. Ik heb afscheid genomen van mijn dienstverband met Capra en ik sta aan het begin van iets nieuws in samenwerking met Capra. In de afgelopen vijf en een half jaar was ik voor Capra MfN registermediator en advocaat.
 
 

Een dementerende patiënt een nacht op het toilet laten zitten geen reden voor ontslag. Rechterlijke misslag?

Jacobien Frederix-Gianotten  
Onlangs werd mijn aandacht getrokken door een, op het eerste gezicht, zeer merkwaardige uitspraak. Een medewerker die een dementerende cliënte op het toilet had gezet en vervolgens niet meer aan haar had gedacht, waardoor de cliënte een nacht op het toilet had moeten doorbrengen, mocht volgens de rechter niet worden ontslagen. Wat was hier aan de hand?
 
 
Uitgesproken  

Opzouten

Pieter Joost Schaap  
We moeten accepteren dat taal verandert. Zo’n verandering kan trouwens erg grappige rechterlijke uitspraken opleveren, zoals deze.
 
 
Capra Concreet wordt op de website geplaatst. Klik hier voor het archief.

Met vriendelijke groet,
Capra Advocaten
 
 

Volg Capra Advocaten

Linkedin Twitter
 
Column  

Normalisering? Ik ben er wel klaar mee!

Bart Jeroen Boiten
In september 2015 schreef ik een column onder de titel ‘Klaar voor de normalisering?’ Ik geef toe, niet bijzonder pakkend, maar de vraag leek toen wel actueel. De Eerste Kamer behandelde toen het wetsvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren en was op onderdelen behoorlijk kritisch.
 
 

 

Capra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
 
 
 

Capra scriptieprijs

Heb je een scriptie geschreven over ambtenarenrecht, arbeidsrecht of algemeen bestuursrecht? Doe dan mee aan de Capra scriptieprijs.
 
 

Nieuwsbrief Capra Onderwijs

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de sector onderwijs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief van Capra Onderwijs.
 
 

Congres HRM in de zorg 2016

Ook dit jaar was de praktijkgroep Zorg van Capra Advocaten present op het congres ‘HRM in de Zorg’ in ’t Spant te Bussum. Een terugblik.
 
 
Agenda  

Binnenkort

8 en 22 november: Cursus Arbeid in de Zorgsector, rechtsposities en verantwoordelijkheden
10 november: Kennisbijeenkomst Ontslag(vergoedingen) en pensioen(gevolgen)
17 november: kennisbijeenkomst actualiteiten Wnt
24 november: Masterclass disfunctioneren in het ambtenarenrecht
29 november 2016: Congres HRM en het onderwijs met workshop Capra Advocaten
29 november: kennisbijeenkomst actualiteiten ambtenarenrecht Maastricht
1 december: Masterclass disfunctioneren in het ambtenarenrecht