Capra advocaten Is deze mail niet goed leesbaar? Klik dan hier
 
capra werkt in het publieke domein
 

Capra Concreet juni 2015

Deze maand   ‘Principieel is ook een optie, sprak de opportunist’: over het wetsvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren. Verder onder meer aandacht voor de WWZ, de Wet aanpak schijnconstructies, payrolling en de onzekere toekomst van de tijdelijke medewerker in het primair onderwijs. Hoe zit het met een ontslag op eigen verzoek en een WW-uitkering? En kan een arts een tuchtmaatregel krijgen voor handelen in de privésfeer? Ook kunt u het programma voor de komende netwerkbijeenkomsten en de Capra Academie bekijken. De column is van Pieter Joost Schaap.
 

Principieel is ook een optie, sprak de opportunist

Gerdin Boelens  
Op 21 mei 2015 heeft de Eerste Kamer de nadere memorie van antwoord inzake het Wetsvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren ontvangen. Met hun memorie trachten de indieners de senaat te overtuigen van wat in Haagse kringen heet nut en noodzaak van het wetsvoorstel. Of zij hierin slagen valt nu niet te zeggen.
 
 

Netwerkbijeenkomsten

In juni en juli organiseren we weer verschillende interessante netwerkbijeenkomsten. Deze maand over de thema’s bestuurlijke samenwerking, WWZ, grensoverschrijdend werken in de zorg en actualiteiten ambtenarenrecht.
 
 

De veroordeelde arts: tuchtrechtelijk verwijtbaar?

Esther van Gaal  
Een arts wil zijn vrouw vermoorden. Hij geeft twee drugsverslaafden opdracht haar in brand te steken in hun woning. De vrouw overleeft de aanslag, maar is ernstig verminkt. Het voorval speelt zich af in de privésfeer. Kan dit de arts ook tuchtrechtelijk worden verweten? Het Centraal Tuchtcollege boog zich onlangs over deze kwestie.
 
 

Laatste stand van zaken Wet werk en zekerheid

Jacobien Frederix-Gianotten  
Met ingang van 1 juli aanstaande wijzigt het civiele arbeidsrecht als gevolg van de Wet werk en zekerheid (WWZ) fundamenteel. Nu deze datum met rasse schreden nadert, is het tijd voor een overzicht van de laatste ontwikkelingen.
 
 

De onzekere toekomst van de onderwijsmedewerker binnen het primair onderwijs

Marianne Boschman-Stoel  
Op 1 mei 2015 hebben de PO-Raad en de bonden gezamenlijk een brief gestuurd aan hun leden. De titel spreekt van een geruststellende “Nu geen nieuwe cao, maar wel enkele afspraken.” De geruststellende toon van de brief waarin wordt aangegeven dat hiermee rust en duidelijkheid wordt gegeven voor zowel de schoolbesturen als de medewerkers als gevolg van de veranderingen van de WWZ, kan ik niet delen.
 
 

Payrolling, keep on rolling? Het kabinet slaat bres in payrollconstructie

Sjoerd Richters  
Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) lijkt er alles aan gelegen om payrollconstructies verder in te dammen. Daarbij neemt hij een ambivalente houding aan. Payrolling verbieden wil de minister weliswaar niet, maar de vraag is hoeveel speelruimte hij op termijn nog wenst te geven aan de driehoeksverhouding: payrollonderneming, payrollwerknemer en opdrachtgever.
 
 

Ontslag op verzoek en het recht op een WW-uitkering

Gerdin Boelens  
Veel overheidswerkgevers gaan ervan uit dat een op verzoek verleend ontslag geen recht geeft op een WW-uitkering. In veel gevallen is die gedachte juist, maar in sommige gevallen is dat niet zo. Daarmee kan de overheidswerkgever voor een onaangename verrassing komen te staan.
 
 

Mediation in het onderwijs

Astrid Kraag  
Recentelijk zaten een leerkracht en haar directeur bij mij aan tafel voor een mediation. De sfeer tussen de beide dames was grimmig en het leek niet eenvoudig om deze mediation tot een goed einde te brengen.
 
 

Wet aanpak schijnconstructies (WAS)

Mark van de Laar  
Op 2 juni 2015 heeft de Eerste Kamer de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) aangenomen. Interessant om deze wet eens nader te beschouwen.
 
 

Ongeschiktheidsontslag in het onderwijs: zorg dat het dossier op orde is

Marianne Boschman-Stoel  
In de afgelopen drie jaar heeft geen enkel ontslag wegens onbekwaamheid/ ongeschiktheid binnen het primair en voortgezet onderwijs (PO en VO) bij de Commissie van Beroep van de stichting Onderwijsgeschillen (CvB) stand gehouden. De gemeenschappelijke factor van al deze uitspraken is ‘dossieropbouw’. Of beter geformuleerd: het gebrek aan dossieropbouw.
 
 
Capra Concreet wordt op de website geplaatst. Klik hier voor het archief.

Met vriendelijke groet,
Capra Advocaten
 
 

Volg Capra Advocaten

Linkedin Twitter
 
Column  

Jan Derksen

Pieter Joost Schaap
Op mijn werk vertel ik jonge collegae graag over mijn jeugd. Het liefst over mijn vroege jeugd, van voor de welvaartsexplosie van 1966. De kolenkit. De ijsbloemen op het raam van de slaapkamer van ons, de drie jongens (de meisjes hadden een andere slaapkamer). De macaroni met ham en kaas. De ranja op verjaardagen (en dan ook alleen op verjaardagen). De boterham met tevredenheid.
 
 

De GR-scan

GR-Scan
De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is gewijzigd per 1 januari 2015. In vrijwel alle gevallen geldt dat de tekst van de nu geldende gemeenschappelijke regelingen zal moeten worden aangepast aan de gewijzigde Wgr. De wetgever heeft bepaald dat dit vóór 1 januari 2016 gerealiseerd dient te zijn. Capra kan u daarbij helpen met de GR-scan.
 
 

Capra scriptieprijs 2015

Heb je een scriptie geschreven over ambtenarenrecht, arbeidsrecht of algemeen bestuursrecht? Doe dan mee aan de Capra scriptieprijs!
 
 
Agenda  

Binnenkort

23 juni: Netwerkbijeenkomst "Bestuurlijke samenwerking in het middelpunt" bij Capra Maastricht
25 juni: Netwerkbijeenkomst Capra Den Haag WWZ
30 juni: Bijeenkomst Grensoverschrijdend werken in de zorg
2 juli: Netwerkbijeenkomst Actualiteiten ambtenarenrecht Hoekse Waard
10 september: Cursus integriteit 15 september: Congres HRM in de zorg met workshop van Capra Advocaten
 
 
Capra Academie  

Cursusprogramma 2015

Bekijk het cursusprogramma van de Capra Academie op onze website.
 
 
Film  

Capra werkt in het publieke domein

Capra werkt in het publieke domein
 
 
De Capra app  
 
Capra App
Download hier de gratis app van Capra Advocaten.
App store Android store