Capra advocaten Is deze mail niet goed leesbaar? Klik dan hier
 
capra werkt in het publieke domein
 

Capra Concreet december 2016

Deze maand   Informatie over de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren en het wetsvoorstel bestuursrecht in hoger beroep. Interessante artikelen voor de sector onderwijs en de sector zorg. In 'Uitgesproken' schrijft Pieter Joost Schaap over het opbouwen van vakantiedagen. Nieuwe cursussen en kennisbijeenkomsten. De column is van Jan Blanken en gaat over de normalisering.
 

De Registerleraar - deel 2

Paula Berends-Schellens  
Het wetsvoorstel dat de invoering van het lerarenregister en het registervoorportaal regelt is door de Tweede Kamer aangenomen. Hoe zit het met de privacy van leraren, het tuchtrecht en kan registratie beschouwd worden als een ‘garantielabel’?
 
 

Cursussen Wet normalisering rechtspositie ambtenaren

Met de cursus Inleiding arbeidsrecht voor overheidswerkgevers en de cursus Normalisering rechtspositie ambtenaren en de Wwz bent u goed voorbereid op de normalisering van de rechtspositie van de ambtenaren. Bekijk het programma van de Capra Academie met daarin ook de data voor deze cursussen.
 
 

Wetsvoorstel bestuursrecht in hoger beroep ingetrokken

Martijn Steuten  
Het huidige kabinet was van plan om de bestuursrechtspraak in hoogste instantie flink op de schop te nemen. De Raad van State zou gesplitst worden in een rechtsprekend deel en een adviserend deel, waarna het rechtsprekende gedeelte samengevoegd zou worden met de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.
Zo was het plan althans.
 
 

Kennisbijeenkomsten

Capra organiseert de komende periode weer verschillende kennisbijeenkomsten. Bij een aantal staat de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren centraal en in het Groninger Museum kunt u een bijeenkomst over social media op de werkvloer bezoeken.
 
 

Overnames in de zorg. Wat betekent dat voor het personeel?

Jacobien Frederix-Gianotten  
De thuiszorgsector is de laatste tijd erg in beweging. Er worden regelmatig bedrijven of bedrijfsonderdelen afgestoten of overgedragen aan een andere partij. Daarbij is het personeel natuurlijk een factor van belang. Toch is het bepaald geen automatisme dat de organisatie die de activiteiten overneemt, ook alle medewerkers wil overnemen. En aan de medewerkers die mee overgaan, biedt de nieuwe eigenaar soms andere, lagere, arbeidsvoorwaarden.
 
 

Een update over de positie van de tijdelijke onderwijsmedewerker

Marianne Boschman-Stoel  
In juni 2015 berichtte ik over de onzekere toekomst van de onderwijsmedewerker binnen het primair onderwijs. Daarin gaf ik aan dat ik mijn vraagtekens had over de constatering van de sociale partners dat het overgangsrecht voor de ketenbepaling van toepassing was op de cao PO 2014-2015. Het heeft een jaar geduurd, maar er is eindelijk een uitspraak gepubliceerd waarin een kantonrechter zich heeft gebogen over dit vraagstuk.
 
 

Wkkgz roept veel juridische vragen op

Met ingang van 1 januari a.s. treedt het tweede en laatste deel van de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg in werking. Dit volgt na de invoering van het eerste deel van deze wet, kortweg Wkkgz, op 1 januari 2016. Hoogste tijd om voorbereid te zijn op de gevolgen hiervan. En dat is nog niet zo eenvoudig.
 
 
Uitgesproken  

Vakantie

Pieter Joost Schaap  
In het arrest Schultz-Hoff e.a. heeft het Europese Hof bepaald dat ook bij langdurige ziekte een medewerker (of hij nu ambtenaar of werknemer is) vier weken vakantie per jaar opbouwt. Dat geldt dus bij ziekte, maar hoe zit dat als een medewerker wordt ontslagen en een rechter dat ontslag met terugwerkende kracht ongedaan maakt?
 
 
Capra Concreet wordt op de website geplaatst. Klik hier voor het archief.

Met vriendelijke groet,
Capra Advocaten
 
 

Volg Capra Advocaten

Linkedin Twitter
 
Column  

Worden ambtenaren normale werknemers?

Jan Blanken
Op 8 november 2016 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het voorstel voor de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). De wet is erop gericht de Ambtenarenwet en enkele andere wetten te wijzigen en de rechtspositie van ambtenaren in overeenstemming te brengen met die van werknemers met een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht. Buiten de overheid bestaat het idee dat ambtenaren een onaantastbare rechtspositie hebben. In werkelijkheid is dat nooit zo geweest.
 
 

Implementatie normalisering

Capra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
Binnenkort verschijnt op de website van Capra informatie over het implementeren van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. Capra ontwikkelt daarvoor een speciaal implementatiepakket. Schrijf u in voor de updateservice van het Capra Dossier Normalisering, dan bent u als eerste op de hoogte.
 
 

Nieuwsbrief zorg

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de sector zorg? Abonneer u dan op de nieuwsbrief van Capra Zorg.
 
 

Nieuwsbrief onderwijs

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de sector onderwijs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief van Capra Onderwijs.
 
 
Agenda  

Binnenkort

13 december 2016: Kennisbijeenkomst Wnra Utrecht
19 januari 2017: Cursus Inleiding arbeidsrecht voor overheidswerkgevers
19 januari 2017: Kennisbijeenkomst Wnra 's-Hertogenbosch
24 januari 2017: Cursus Normalisering rechtspositie ambtenaren en Wwz
8 februari 2017: Kennisbijeenkomst onderwijs ziekteverzuim en verzuimbegeleiding
9 februari 2017: Kennisbijeenkomst Social media op de werkvloer in Groninger museum
16 februari 2017: Cursus Inleiding arbeidsrecht voor overheidswerkgevers
16 maart 2017: Cursus Normalisering rechtspositie ambtenaren en Wwz