Capra advocaten Is deze mail niet goed leesbaar? Klik dan hier
 
capra werkt in het publieke domein
 

Capra Concreet april 2017

Deze maand   In deze Capra Concreet vindt u het laatste nieuws over de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren en leest u wat u van ons mag verwachten rondom de Wnra. Jan Wesseling schrijft over de nieuwe Governancecode voor de zorg. Sjoerd Richters bespreekt een uitspraak over een vrijwillige vertrekregeling en een rechterlijk oordeel over payrolling. Ook de komende periode organiseert de Capra Academie verschillende masterclasses waarvoor u zich kunt inschrijven en we nodigen u van harte uit voor het bijwonen van een kennisbijeenkomst.
 

Wet normalisering rechtspositie ambtenaren: nieuwe ontwikkelingen en vervolg stappen

Jacobien Frederix-Gianotten De afgelopen weken zijn nieuwe stappen gezet in de voortgang van de Wnra. Jacobien Frederix-Gianotten praat u bij over de laatste ontwikkelingen. Ook leest u wat wij intussen doen en wat u van ons mag verwachten.
 
 

Governancecode Zorg 2017: goed bestuur in de zorg

Jan Wesseling Op 14 december 2016 presenteerden Yvonne van Rooy, voorzitter van de BoZ, en Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland, de Governancecode Zorg 2017. Achter de nieuwe Governancecode voor de zorgsector zit een andere filosofie. Er staan 7 principes van goed bestuur in. Jan Wesseling bespreekt de principes en beantwoordt de vraag of de nieuwe afspraken zullen werken.
 
 

Hof ’s-Hertogenbosch: ‘Vrijwillige vertrekregeling in Sociaal Plan is geen RVU’

Soms staat in een Sociaal Plan een vrijwilligers- en plaatsmakersregeling. Dan stapt een werknemer vrijwillig op en kan een met ontslag bedreigde collega blijven. De regeling mag geen Regeling voor Vervroegde Uittreding zijn. In dit arrest geeft het Hof ’s-Hertogenbosch een paar handvatten voor het beoordelen van zo’n regeling.
 
 

9 en 18 mei: Twee masterclasses over Vertrekregelingen

Op 9 en 18 mei organiseert Capra Advocaten twee masterclasses over Vertrekregelingen. De masterclass op 9 mei gaat over het opzetten van vertrekregelingen voor Waterschapspersoneel. De masterclass van 18 mei heeft als onderwerp vertrekregelingen voor ambtenaren. U kunt zich via onze website inschrijven voor deze masterclasses.
 

Kiezen of delen: de transitievergoeding in het onderwijs

Eliza Christiaansen Onlangs boog het Hof Den Haag zich over een ontbindingsverzoek wegens een arbeidsconflict tussen het Rijnlands Lyceum en een van haar docenten. Eliza Christiaansen bespreekt de uitspraak van het Hof en besteedt daarbij aandacht aan de gevolgen van ontbindingsverzoeken voor en na 1 mei 2016.
 
 

Werkgevers opgelet: uitbreiding no-riskpolis en mogelijk tussentijds oordeel UWV

Vanwege de financiële risico’s zijn werkgevers soms huiverig om iemand met een (ernstig) ziekteverleden in dienst te nemen. De overheid signaleert dit probleem en komt met een experiment. Sinds 15 maart 2017 geldt een ruimere toepassing van de no-riskpolis. Hierdoor vallen meer medewerkers met een (ernstig) ziekteverleden onder deze regeling en lopen werkgevers minder financiële risico’s bij het in dienst nemen van hen. Daarnaast signaleert de regering dat werkgevers de beoordeling van de re-integratie-inspanningen door het UWV niet altijd transparant vinden. Daarom stelt de regering voor om bij wet de mogelijkheid van een tussentijds oordeel door het UWV in te voeren. Dit wetsvoorstel ligt nu ter consultatie voor.
 
 

12 april: Kennisbijeenkomst Wendbaar werken bij de overheid

Digitalisering, mondige burgers en social media vragen om een andere rol van de publieke sector. Veel inwoners zien de overheid niet langer als alwetend. En ‘even wachten op uw beurt' of tot een orgaan een besluit heeft genomen, is er vaak niet meer bij. Dat betekent dat overheden hun organisatie anders moeten inrichten. Het vraagt om flexibele ambtenaren en dito organisaties. Schrijf u nu in voor de kennisbijeenkomst Wendbaar werken bij de overheid
 
 

Centrale Raad van Beroep: ‘Payroller geen ambtenaar’

Sjoerd Richters Payrolling blijft een heet hangijzer binnen de overheid. Volgens de Centrale Raad van Beroep is de payroller geen ambtenaar. Alleen in uitzonderlijke situaties kan toch sprake zijn van een ambtenarenstatus. Sjoerd Richters geeft aan wanneer van zo’n situatie sprake is.
 
 

Tussen servet en tafellaken: de studentpromovendus in arbeidsrechtelijk perspectief

Voor het juridisch maandblad Ars Aequi schreven Gerdin Boelens en Eliza Christiaansen een artikel over de bijzondere arbeidsrechtelijke positie van de studentpromovendus, naar aanleiding van een door de minister gesteund experiment bij de Rijksuniversiteit Groningen. Zij ze nu wel of geen gewone werknemers?
 
 

Kom naar de kennisbijeenkomsten van Capra Advocaten

Capra organiseert de komende periode weer verschillende kennisbijeenkomsten. Op 13 april verzorgen Capra Advocaten en PROambt in Zwolle een kennisbijeenkomst over het Generatiepact. U kunt zich ook inschrijven voor de kennisbijeenkomst Wendbaar werken bij de overheid op 8 juni. In juni volgen nieuwe kennisbijeenkomsten. Hou hiervoor onze website in de gaten.
 
 
Capra Concreet wordt op de website geplaatst. Klik hier voor het archief.

Met vriendelijke groet,
Capra Advocaten
 
 

Volg Capra Advocaten

Linkedin Twitter
 
Uitgesproken  

Hoofddoek

Pieter Joost Schaap
In zijn column Uitgesproken bespreekt Pieter Joost Schaap de uitspraak van het Hof van Justitie over het dragen van een hoofddoek. Hierbij grijpt hij ook terug naar de tijd dat het heel gewoon was dat moeders hoofddoeken droegen op weg naar de markt.
 
 

Capra Advocaten kijkt terug op succesvol Zorgcongres

Capra Zorgcongres
Ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van de Wkkgz organiseerde Capra Advocaten het Zorgcongres ‘Eén jaar Wkkgz’. Het congres vond plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Het werd een interessante middag waarbij duidelijk werd dat er nog veel vragen zijn over de Wkkgz.
 
 

Nieuwsbrief zorg

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de sector zorg? Abonneer u dan op de nieuwsbrief van Capra Zorg.
 
 
Column  

Alternatieve feitenonderzoeken?

Jan Blanken
Bij een probleem binnen een (overheids)organisatie volgt wel een feitenonderzoek. Als dat geen gedegen onderzoek is, kan dat grote financiële gevolgen hebben. Dat ondervond een scholengemeenschap. In zijn column besteedt Jan Blanken aandacht aan de noodzaak van goed feitenonderzoek.
 
 

Linda Couvreur wint Jo Maes/Capra Scriptieprijs

Rianne Dreuning
Op 27 maart 2017 ontving Linda Couvreur uit handen van mr. Jo Maes de Jo Maes/Capra Scriptieprijs 2016. Aan deze prijs is een geldbedrag van € 1000 verbonden. De scriptie van Linda Couvreur ging over de aansprakelijkheid van Nederlandse internationals voor arbeidsrechtenschendingen.
 
 

Nieuwsbrief onderwijs

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de sector onderwijs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief van Capra Onderwijs.
 
 
Agenda  

Binnenkort

12 april 2017: Kennisbijeenkomst ‘Wendbaar werken bij de overheid’ in Utrecht
13 april 2017: Kennisbijeenkomst over het Generatiepact samen met PROambt
9 mei 2017: Masterclass Vertrekregelingen Waterschapspersoneel
18 mei 2017: Masterclass Vertrekregelingen
8 juni 2017: Kennisbijeenkomst ‘Wendbaar werken bij de overheid’ in Zwolle
28 september 2017: Cursus Actualiteiten WIA